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Question and Answer 

 
Q1. Pg. 1, Section 1 and Pg. 36, Article XXXI, Page 18 Attachment B 

The advertisement states consultants must be registered with LAPELS. Article XXXI also 
requires PE/Surveyor registration and seal on all documents. However, the scope does 
not include any sort of work that would require a PE or Surveyor to execute or review. 
Additionally, the minimum personnel requirement in Attachment B does not ask for a PE, 
surveyor, or anyone registered with LAPELS. Can the registration and endorsement 
requirements on pages 1 and 36 be waived?  

A1. Page 1 says “Consultants who are a Louisiana or foreign LLC or corporation should be 
appropriately registered with the Louisiana Secretary of State…” If the firm is not required 
to be registered with LAPELS, then it does not need to be registered. Page 36 is a standard 
contract and is labeled “sample”, much of this wording is superfluous and may not apply 
to every contract. 

 
Q2. Pg. 2, Evaluation Criteria  

This section states the proposal shall include a quotation of unit prices per site for each 

type of traffic monitoring section. However, Pg. 4 has a list of unit costs per type of work. 

Is a quotation of unit prices still required in the proposal if the consultant must adhere to 

rates already listed in the advertisement?  

A2. Bullet #3 of Page 2 will be stricken from the advertisement in an addendum. 

 

Q3. Pg. 6, Direct Expenses and Pg. 12, General Notes  
The direct expenses section on Pg. 6 states that the consultant may be compensated for 
direct expenses. However, Pg. 12 in General Notes states the session rate already includes 
overhead and direct costs incurred and that no additional amounts may be invoiced. Can 
you specify which section prevails?  

A3. Direct Expenses on page 6 states, “To the extent that the consultant is allowed to claim 

reimbursement for direct expenses, all direct expense items which are not paid for in the 

firm’s indirect cost rate and which are needed and will be consumed during the life of the 

contract must be identified by the consultant during contract development.” Since the 

General Notes states that no additional amounts may be invoiced, this section prevails. 

  



Q4. Pg. 13, Statewide blanket volume monitoring sessions 
Can you please clarify whether the statewide blanket volume monitoring sessions only 
require a total volume number per direction per 48 hours be reported (as opposed to 15-
minutes intervals as outlined in the interstate exit ramp counts)?  

A4. Please report total vehicle volume per lane, per direction of travel per 48 hours of traffic 
monitoring. 

 
Q5. Page 14, Additional Services 

Is the price list as specified in this section required as part of the proposal?  
A5. This was already explained on pages 4 and 5 and.  It is specifically for special counts 

purposes only.  The prices are provided herein beforehand just in case we have a need to 
conduct special counts any time and that way, the contractor already know the prices for 
different locations.   

 
Q6. Pages 15-16, Turning Movement Counts 

Some queues may extend hundreds or thousands of feet beyond an intersection. Is there 
a standard max queue length the consultant is required to observe? 

A6. This contract may never call for a “Turning Movement” special count.  However, if the 
opportunity presents itself that we have to perform a “Turning Movement” count, then 
we will be happy to establish guidelines the contractor must use to perform this special 
counts. 

 
Q7. Attachment A 

Radars are a preferred on high speed roadways for volume/speed/class counts due to 
greatly improved data reliability and safety. They classify vehicles by length rather than 
by number of axles. Is this option permissible for the interstate collection locations? 

A7. Yes, as long as the radar is able to get up to 6 vehicle classifications. 
 
Q8.  Pg. 27, Article XI and Pg. 36, Article XXX 

Similarly, this project requests FAR compliance and records retention atypical for non-
professional services that are billed per service item rather than per man hour. Can this 
requirement be waived?  

A8. Again, these articles are part of a standard contract. 


