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Question and Answer 
 
Q1. Will the consultant be required to have a bridge design QA/QC plan document? 
A1. No. This will not be required since this advertisement is not for bridge design. 

Q2. Can the consultants rely solely on the DOTD district laboratory to provide field verification 
testing and sampling? 

A2. The consultants cannot rely on the DOTD district lab being available at all times.  
Therefore, consultants must identify a qualified independent testing laboratory to 
perform these services, preferably in Section 16 of the prime’s DOTD Form 24-102. A 
separate DOTD Form 24-102 for the laboratory is not required. 

Q3. Are the same firms that were conflicted out of the Design Build submittal also conflicted 
out of this project? 

A3. Those firms are no longer conflicted out. 

Q4. If we have an existing CE&I contract with DOTD, will those same rates be used for this 
contract?  

A4. Rates are established for each contract independently of any other contract.  

Q5. Will our on-site employees receive per diem and be reimbursed for lodging expenses? 
A5. This will be determined during negotiations with the selected consultant.  

Q6. Are the inspectors identified by MPRs 3 through 7 required to have work zone training 
completed by the time the proposal is submitted? 

A6. Yes.  

Q7. Does MPRs 3 through 6 require 4 inspectors?  
A7. Correct, four inspectors are required for MPR 3 through 6. However, one of the four could 

hold all the stated certifications. These inspectors may not be used to satisfy MPR 7.  

Q8. Are the eight non-certified construction inspectors identified by MPR 7 required to meet 
the Work Zone Training Requirements for Traffic Control Technician and Flagger? 

A8. Yes. 

Q9. Can the past performance rating be neutralized? 
A9. No. CE&I and CM will remain as the only past performance rating categories for this 

advertisement. 

Q10. Will DOTD consider deleting neutralization of work load? 
A10. No. Work load will remain neutralized. 


