
July 9, 2018 
 
CONTRACT NO. 4400014884 
IDIQ FOR CONSTRUCTION ENGINEERING AND INSPECTION SERVICES (CE&I) 
STATEWIDE WITH MAJORITY OF WORK IN DISTRICT 08 
 
Question and Answer 

 
Q1. Am I correct that for item no. 1, one principal for the prime consultant must be a P.E. registered 

in LA. and item no. 2, one principal for the prime consultant be a P.E. registered in LA. with a 
minimum of 10 years of experience with CE&I projects, that one person could fill the 
requirements for items no. 1 & 2?  

 A1. Yes. 
Revised answer on 7/26/18 
Q2. For item no. 1 and item no. 2, it is my opinion that the requirement for Traffic Control 

certifications would NOT be required for these positions, is that correct?  
A2. Traffic control certifications are for field personnel and for personnel designing road/bridge plans 

who need to know how to lay out traffic control plans. If the persons meeting MPR #1 & #2 do 
not go into the field or design roads or bridges, then they are not required to have these 
certifications. The consultant shall explain in Section 16 of DOTD Form 24-102 how they plan to 
meet the work zone requirements.   

 
Revised answer on 7/26/18 
Q3. For item no. 7 (c), P.E. in Civil Engineers registered in LA. with 5 years of geotechnical experience 

in the design and construction of road and bridges, am I correct in that the requirements for 
Traffic Control certifications would NOT be required?  

A3. Traffic control certifications are for field personnel and for personnel designing road/bridge plans 
who need to know how to lay out traffic control plans. If the person(s) meeting MPR#7c does not 
go into the field meet that criteria, then they are not required to have these certifications. The 
consultant shall explain in Section 16 of DOTD Form 24-102 how they plan to meet the work zone 
requirements.   

 
Q4. We do not own nuclear density machines; however, they will be needed if a Task Order is 

submitted for a job with density on soils or base course. We propose use a subcontractor (a local 
geotechnical testing firm) to send a technician out with a nuclear machine to take nuclear density 
test under the supervision of our certified inspector (who will have his Traffic Control 
certifications). It is my opinion that the technician from the testing firm would NOT need to have 
Traffic Control certifications, since he would be under the supervision (at all times when on the 
project) of our certified inspector/technician.  Am I correct in my opinion?  

A4.  Yes. As long as the technician is under the direct supervision of someone with their traffic control 
certification. The consultant shall explain in Section 16 of DOTD Form 24-102 how they plan to 
meet the work zone requirements.   

 



Q5. As stated previously, we propose to use a technician from a testing lab to take nuclear density 
test on a project, where required.  Does the geotechnical lab need to fill out the DOTD Form 24-
102 to show those technicians or can I just add them to the prime’s DOTD Form 24-102?  

A5. The use of a contract employee may be added to the prime’s DOTD Form 24-102 submittal.  
 

July 10, 2018 

Revised answer on 7/26/18 
Q6. Under Attachment B – MPR, does the positions for 7a, 7b and 7c require these engineers to have 

Work Zone Training for Traffic Control? 
A6. Each of these positions are expected to have Work Zone Training. Personnel used to meet MPR7a 

and 7b are expected to have Work Zone Training. Personnel used to meet MPR7c may not be 
required to have this training. The consultant shall explain in Section 16 of DOTD Form 24-102 
how they plan to meet the work zone requirements.  

 
Q7. Is a QA/QC plan required as part of the DOTD Form 24-102 for CE&I work? 
A7. A QA/QC plan is not required to be submitted with the DOTD Form 24-102. 

 
July 16, 2018 
 
Q8. Do we still need to include engineering and related services performed for design-build 

contracts? 
A8. Yes, the unpaid portion of the consulting fees attributable to your firm need to be included in 

Section 17 of the DOTD Form 24-102, including consulting fees for design-build contracts. 

 
August 8, 2018 
 
Q9. Please identify the tasks mentioned in Attachment A to which MPR 9 is referring. 
A9. In Attachment A, the CE&I services may have a need for staff that has the electrical and mechanical 

certifications. Electrical certification would help inspection of traffic signals, ITS, lighting, building 
construction, etc. Mechanical certification would help with movable bridges, building construction, etc.  
MPR 9 is a preference for electrical and mechanical certifications.  

 


